piątek, 4 stycznia 2013

Muffinki imprezowe- deserowe. Cytrynowo-makowe i razowe z marchewką i skórką pomarańczową



Wspominałam wczoraj o moim menu sylwestrowym i muffinkach w wytrawnym wydaniu- z pieczarkami i oliwkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała także babeczek na słodko. Imprezowe słodkie babeczki to świetny, bo szybki deser na spotkania ze znajomymi. Ich przygotowanie zajmuje nie dłużej niż 40 minut od początku do momentu wyjęcia z pieca. Oznacza to, że nawet jeśli znajomi zapowiedzieli się, że wpadną z winkiem za godzinę, to na pewno zdążysz je upiec.

Opierając się na podstawowym przepisie, dodając swoje ulubione składniki dodatkowe, lub po prostu wykorzystując to co mamy w spiżarni i lodowce, możemy wyczarować pyszne puszyste, słodkie babeczki.

Ich dekoracja również może być nieskomplikowana. Zamiast przygotować lukier, czy krem, możesz ograniczyć się do bardziej prostego wykończenia. Wystarczy kilka łyżek czekoladowego kremu, masło orzechowe, miód, powidła czy odrobina ricotty. Do tego skórka z pomarańczy lub cytryny, wiórki kokosowe, czy płatki migdałowe, wszystkie orzechy, świeże owoce albo tylko cukier puder. A więc niezbędnym składnikiem jest po prostu odrobina wyobraźni.

W Sylwestrowy wieczór i Noworoczny poranek przypomniało uświadomiłam sobie że już baardzo dawno nie byłam na dyskotece, a moje nóżki, rączki i całe ciało uwielbiają tańczyć. W tym roku na pewno muszę częściej wyciągać moje dziewczyny i mojego mężczyznę na tańce. Tak to jest fajne postanowienie. :)
Babeczka w rękę i zmykam tańczyć z Ayo na środku kuchni :)


Muffinki na słodko. Przepis podstawowy.

200 g mąki
1/2 szklanki maślanki (mleka, kefiru, soku owocowego)
1 jajko
50 g masła
1/3 szklanki cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

ok 2/3 szklanki
(np. świeże borówki, maliny, rodzynki, suszona żurawina, małe kawałki czekolady, orzechy)


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st C. przygotowujemy formę lub silikonowe foremki do muffinek wykładając je papilotkami.
Suche składniki mieszamy dokładnie w jednym naczyniu a mokre w drugim.
Łączymy zawartość obu naczyń i wrzucamy do nich wybrane dodatki. Mieszamy krótko po czym nakładamy  masę do 3/4 wysokości papilotek.
Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 20-25 minut. Ich gotowość można sprawdzić wkładając w nie patyczek- jeśli wyjdzie suchy, to już na pewno są gotowe.
Po kilku minutach po wyjęciu z piekarnika, przekładamy je na kratkę kuchenną i zostawiamy do ostygnięcia.



Mufinki cytrynowo makowe z kremem czekoladowym i złotymi perełkami

190 g maki pszennej
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki cukru
1 jajko
50 g masła
skorka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek maku
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Kilka łyżek kremu czekoladowego i mieszanki złotych i srebrnych perełek

W jednej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia,skórkę z cytryny, sodę, mak, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone, ostudzone masło, maślankę jajko i sok z cytryny.
Mieszamy krótko zawartość obu naczyń i przekładamy masę babeczkową do 3/4 wysokości papilotek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przed ok 20-25 minut, aż się lekko zarumienią. Po tym czasie patyczek wbity w mufinkę powinien wyjść suchy.

Po 5 minutach po wyjęciu z piekarnika, przekładamy mufiny na kratką do całkowitego ostygnięcia. Następnie smarujemy każdą babeczkę kremem czekoladowym i odwracając ja do góry nogami zanurzamy w posypce rozsypanej na talerzyku.  Dekoracja gotowa.



Muffinki marchewkowe -razowe ze skórką pomarańczową.


100 g maki pszennej pełnoziarnistej
50 g mąki pszennej białej
3 łyżki otrąb pszennych
1/2 szklanki maślanki
1/3 szklanki cukru brązowego
1 jajko
50 g masła
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki soku z pomarańczy
1 szklanka startej marchewki

kilka łyżek miodu i kandyzowanej skórki pomarańczowej


W jednej misce mieszamy sypkie składniki: mąki,otręby proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy rozpuszczone, ostudzone masło, maślankę, sok i jajko.
Mieszamy krótko zawartość obu naczyń wraz ze startą marchewką. Jeśli masa będzie zbyt gęsta możemy dodać łyżkę lub dwie soku z pomarańczy. Przekładamy ciasto foremek- do 3/4 wysokości papilotek.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przed ok 20-25 minut, aż się lekko zarumienią. Po tym czasie patyczek wbity w mufinkę powinien wyjść suchy.

Po ostudzeniu, każdą mufinkę skrapiamy odrobiną miodu i układamy na wierzchu skórkę pomarańczową.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz