piątek, 26 października 2012

Food&Friends bankiet z okazji II Urodzin z polskimi kucharzami i gościem specjalnym z dwiema gwiazdkami Michelin

Wtorkowy wieczór spędziłam na kolacji urodzinowej mojego ulubionego magazynu Food&Friends.

Grzegorz Łapanowski,
Björn Frantzén


Zaproszeni goście pojawili się w warszawskiej restauracji Concept13 na ostatnim piętrze Domu Handlowego Vitkac. Każdy z nas miał możliwość degustacji win z Włoch i Hiszpanii. Alzacja, Sycylia i inne regiony, a przede wszystkim mój ukochany Piemont... Swoją drogą przedstawiciel win piemonckich był bardzo sympatyczny i z uwielbieniem opowiadał o swoich produktach.

Do tego kelnerzy serwowali przekąski przygotowane przez kucharzy restauracji Concept13. Nie będę się chwalić jakie potrawy jadłam, bo po pierwsze, nie chcę wzbudzać zazdrości :P a po drugie nie pamiętam dokładnie wszystkich składników tych niesamowitych dań. W pamięć zapadł mi puszysty krem z buraków posypany zamrożonym kozim serem oraz mini (mikro) bułeczki z nadzieniem z kaszanki.

W trakcie trwanie bankietu funkcjonował także szwecki stół, gdzie mogliśmy posilić się pysznymi wędlinami i serami dojrzewającymi oraz rybami w szwedzkim stylu.
Na zdjęciach oglądacie przygotowywany przy nas deser. Spróbujcie zgadnąć co to jest??











Na kolacji pojawili się znani kucharze, współpracujący z magazynem Food&Friends między innymi Grzegorz Łapanowski, Robert Sowa, Tomek Jakubiak, Robert Trzópka, oraz wielu gości z Polski i z zagranicy. Gościem specjalnym był Björn Frantzén szef kuchni restauracji Frantzén/LindebergSztokholmiektóra może się pochwalić dwiema gwiazdkami Michelin. Chef opowiadał jak wygląda praca w jego restauracji, skąd biorą produkty i jak przygotowują wyśmienite, godne polecenia dania.

Kolację Food & Friends umiliło mi także spotkanie z Dominikiem Stachowiakiem Wyjadaczem Warsztatów Smaku Kuchni+ oraz z Agatą z bloga Kuchnia Agaty. Było miło, nawet bardzo :)

Magazynowi Food & Friends życzę kolejnych jeszcze bardziej udanych, pysznych i owocujących  lat na polskim rynku. Dobrze że z nami jesteście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz